Mee Sanggul
Mee Sanggul ni memang favorite food Lady Nur. May be sebab daripada kecik mak dah suap mee sanggul ni. Bila dah besar ni memang nostagia lah sangat kan. Lady Nur mula perkenalkan kepada kawan-kawan pasal mee sanggul ni. Nampaknya sambutan amat menggalakkan. Masalahnyer sekarang mee sanggul ni sukar di dapati di pasaran terutamanya dia Lembah Kelang. Setiap kali Lady Nur balik utara memang akan top up stock mee sanggul ni. Adoii.. tengah cerita meleleh air liur pulak...
Betul ni tak tipu..sedap sangat!..
Ni lah rupa mee sanggul yang belum dimasak..
Ini adalah rupa Mee sanggul yang digoreng..
Macam mana nak masak? Meh Lady Nur cerita cara dan resepi nak masak mee sanggul ni..
Resepi Asli Mee Sanggul
Bahan-Bahan:
1 Peket Mee Sanggul
Seikat daun kuchai
2 biji telur ayam
2 biji Bawang merah
2 biji Bawang putih
Ikan bilis/Udang kering
1 sudu Kicap Manis/Sos Cili/Sos Tomato
Secubit Garam
2 sudu kecil cili kering yang dikisar
Minyak masak untuk tumis
Sedikit air
Cara-Cara:
1. Rebus mee sanggul sehingga lembut dan ditapis.
2. Hiris daun kuchai, bawang merah dan bawang
putih.
3. Kisar/tumbuk ikan bilis/udang kering
4. Panaskan minyak masak
3. Masukkan hirisan bawang merah dan bawang
putih. Biarkan garing.
4. Masukkan ikan bilis/udang kering yang
dikisar.
5. Masukkan cili kering kisar. Tumis sehingga
garing.
6. Masukkan Kicap manis/sos cili dan sos tomato.
7. Masukkan sedikit garam dan sedikit air.
8. Masukkan mee sanggul yang telah direbus.
Gaulkan.
9. Masukkan telur dan daun kuchai.
10. Goreng sehingga rata. Sedia untuk dimakan.
Macam dalam gambar tu Lady Nur dah modify
resepi. Guna Ayam/Udang dan sayur kegemaran anda. Boleh je nak guna perencah
bihun goreng adabi. Masukkan jugak sos tiram. Perghh..sedap weii..
Susah nak cari Mee Sanggul kan.. tak per..
ChanteqCun ada jual tapi under CruchyMunchMunch...
Boleh email ladynur01@gmail.com. Subject to available stock. Cepattt...selling fast.
Penghantaran melalui pos atau self pick up..
Comments