How to make homemade laksa

Nowadays kita beli jer laksa, rendam dan sediakan kuah and bahan yang lain. Homemade laksa or laksa beras memang susah nak cari di KL nih. Infact, some of my fren terkejut dan terpukau dengan cerita my laksa beras. As promise, let me share how to make your own laksa beras.

Btw, I do not have patience in cooking, baking etc but I know how to cook sikit2 lah..cause mom dulu marah kalau tak tolong dia kat dapur. Finally, I know how to cook. Thx mak!..


Bahan2:

Tepung beras or beras yang dikisar
Air panas
Garam
Minyak masak

Cara2:

Uli tepung dengan air pans yang baru masak
Campurkan garam
Jadikan doh 
Letak sesudu atau 2 minyak masak
Uli lagi sampai lembut..





Nih la doh laksa tuh..guna tepung beras yer..bukan tepung gandum..
Nanti jadi cucoq la jawabnyer..

Nih la acuannyer..masuk jer doh tadi & pusing.
Sama jer ngan acuan buat maruku..

Zoom the pic..ready to cook.
Daun pandan tuh nak kasi wangi & supaya laksa tuh x melekat.
Maklumla kat kampung..daun pandan tanam sendiri..sepokok kiter cabut. kih3.


Pusing laksa dalam pengukus...& kukus.


Camnih la rupanya..Laksa yang dah masak.


Makan ngan kicap kipas udang lemak manis pon sedap..kih3.

Selamat Mencuba!

Comments

Popular Posts